Van-Ferit Melen Havalimanı Otobüs bilgileri
İl sınırlarında bulunan dünyanın en büyük sodalı gölüne ev sahipliği yapan Van şehrinin sınırları içinde konumlandırılmış Ferit Melen Havalimanı şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Sivil statüde hizmet veren Van Havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün işlettiği sivil kategorideki ilk havalimanıdır. 1943 yılında hizmete açılmış olan havaalanında iç hat ve dış hat uçuşları bir terminal binasından gerçekleştirilmektedir. 1993 yılında Bakanlar Kurulunun kararı ile giriş ve çıkış hudut kapısı ilan edilmesiyle birlikte iç hat uçuşlarına dış hat uçuş trafiği de eklenmiş, yurt dışı uçuşları sonrasında durdurulmuştur. Van Havalimanı’nın adı 2001-2002 yılındaki Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilmiştir.
14.000 metrekare olan İç hat terminalinde 20 adet check-in banko, 2 adet gelen yolcu bagaj konveyörü, 1 adet gidiş bagaj konveyörü, 8 adet X-Ray cihazı, 9 adet metal kapı dedektörü, 4 hediyelik eşya mağazası, 4 Banka ATM’si, araç kiralama bürosu ile büfe bulunmaktadır. Havalimanında, iç hatlardan haftanın belirli günlerinde şehirlerarası düzenli seferler gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de ilk uyduyla iniş sisteminin kurulmuş olduğu bu havaalanında yurt dışı terminal binası olmasına rağmen uçuşlara kapatılmıştır. Coğrafi şartlarından dolayı bölgenin en verimli topraklarına ve milattan önce 5000 yıllarına dayanan kültüre sahip olan şehirde son dönemlerde hava yolu ulaşımına talep artmış bundan dolayı uçak seferleri de artırılmıştır.
Van Ferit Melen Havalimanı iç hatlar terminalinden, Pegasus, Sun Express, Anadolu Jet, Türk Hava Yollarının İstanbul Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanları, Adana Şakirpaşa Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve Antalya Havalimanlarına direk uçuş yapılmakta diğer şehirlere ise aktarmalı uçuş imkânı bulunmaktadır. Yurt dışı uçuşları olmadığından bu konuda, yakın hava limanları veya farklı ulaşım vasıtaları değerlendirilmektedir. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan havaalanından ulaşım oldukça kolay olmaktadır. Şehir merkezine ticari taksi, minibüs, belediye otobüsleri, araç kiralama acentelerinden araba kiralanarak ulaşım sağlanabilir. Yakın olduğundan taksi oldukça tercih edilmektedir bunun yanında terminalin hemen yanından geçen İskele yönündeki minibüsler de sıklıkla kullanılmaktadır.